Arthur Magnusson Brunnsvik 1927

Share Button

Våren 1927

Arthur vaknade på Brunnsviks elevhem, tidigt som vanligt. Utanför fönstret var det vår, slutet av april, solen hade börjat värma, fåglarna sjöng i varenda buske och björkarnas spröda blad var redan större än musöron.

De flesta andra på skolan hade gett sig av, men för Arthur återstod lite jobb i biblioteket så att allt var klart inför sommarkurserna. Men då skulle han inte vara kvar. Egentligen visste han inte alls vad han ville göra. Ingen kallelse från partiet om att komma till någon av tidningarna och ingå i redaktionen trots att han skickat material regelbundet i flera år. En hel del blev förvisso publicerat, men han ville ha en mer fast plats någonstans. Fortsätt läsa “Arthur Magnusson Brunnsvik 1927”

Share Button

Step by Step (SbS) – Att preparera och äta en semla

Share Button

Detta behöver du:

Semla (strlk traditionell till större/mindre) Välj helst en där grädden pöser ut och är större än locket.
Djup tallrik
En bit lätt fuktat hushållspapper
Sked (gärna med lite vass kant)
Mjölk (2-3 dl)
Kanel (valfritt)

  1. Ställ fram en djup tallrik på bordet. Du kan välja både djup och dekoration längs kanter efter eget huvud. Här används en tallrik utan dekoration. Tänk på att den ska vara tillräckligt djup för att rymma mjölken.
  2. Lägg semlan försiktigt i mitten av tallriken. I detta fall används en semla av traditionell typ, det blir bäst resultat. Det står det givetvis fritt att experimentera. Får du grädde på fingrarna kan du enkelt torka av det med en liten bit fuktat hushållspapper. Många föredrar att slicka av fingrarna, men jag har erfarit att det kan kvarstå en viss kladdighet som sedan fäster på skeden och stör ätandet.
  3. Med skeden (eller annat skarpt verktyg) gör du nu ett antal hack i underbullen runt om. Tänk på att ju fler hack, desto mjukare bulle som slutresultat. 5-7 brukar vara lämpligt på en medelstor bulle.
  4. Värm mjölken. Du väljer själv vilken fetthalt du använder. I detta fall är det mellanmjölk.
  5. När mjölken nått c:a 80 grader (använd gärna termometer) fyller du försiktigt den djupa tallriken med den preparerade semlan. Rätt mängd är uppnådd när semlan börjar lyfta från tallrikens botten. Om du vill ha ett mjukare slutresultat kan du nu ta lite extra mjölk.
  6. Avsluta semlan med kanel efter smak (frivilligt).

Så ska semlan ätas

Börja med den hackade underbullen och ät runt om tills du uppnått samma cirkelmått som grädden eller locket. Om locket är större än grädden försvårar det ätandet, så man får iaktta en viss försiktighet.

Lyft försiktigt av locket och doppa det i mjölken vid sidan av det som återstår av underbullen. Ät det i en eller två munsbitar.

 

 

 

 

Avsluta bullen med cirkulerande bitar och mandelmassan sist.

 

 

 

 

 

 

Om det är mjölk kvar bör den ätas upp med skeden eller genom att föra tallriken till munnen och slurpa i sig det sista. Det sista betraktas dock i de flesta kretsar som olämpligt (ouppfostrat) om man inte är ensam i köket.

Lycka till!

 

Share Button