Arthur Magnusson och P A Backlund

Birger Ekerlid gjorde mig uppmärksam på P A Backlund, en profil i Krångede som på många sätt liknade Arthur Magnusson. Backlund var född 1894 och liksom Arthur var han ”kommunist, nykterist, bibliotekarie och kulturbärare med samma godmodiga framtoning som Arthur Magnusson utstrålar på omslagsbilden”… som Birger skriver. Han åsyftar fotot på framsidan av min bok ”Skriftställaren”.

Per Amandus Backlund (1894-1989) borde väl ha träffat Arthur kan man tycka med tanke på de många beröringspunkterna. Birger skrev sin recension 2020, men i februari 2024 dök det upp ett arkivkort med nya uppgifter.


Jag blev kontaktad av Östersunds bibliotek som funnit en liten bunt papper i sina gömmor. Där fanns flera intressanta för mig nya saker. Bland annat dokument som mera exakt visade hur det gick till när Hembygdsföreningen i Ytterån såg till att Arthurs efterlämnade papper hamnade hos Uppsala universitetsbibliotek. Men där fanns också ett arkivkort på vars baksida någon skrivit ”Obs. Även god vän med Per Amandus (P A) Backlund, Krångede. Bodde i Sthlm tillsammans.” Detta tycks bekräfta att P A och Arthur verkligen var vänner, precis som Birger Ekerlid anade. Vem från Jämtland det var som Arthur bodde hos i Stockholm innan han reste till Moskva 1928 hade jag inte lyckats utröna när jag skrev om detta i min bok. Det verkar alltså ha varit P A Backlund.
Ständigt denne Arthur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.