några kaffefakta

Råkaffe kan bevaras i flera år,åtminstone två, medan rostat kaffe håller maximal arom 5-12 dagar i en vettig förpackning. Fast vissa säger att nyrostat kaffe ska ”vila” så där en vecka för att uppnå sin bästa smak och kan sedan lagras flera månader. Smaken är olika är min slutsats. Kolla här för lite mer tankar om detta: Rostakaffe.se

Malet kaffe måste alltid tillagas omedelbart!

Bästa kafferesultat får man därför om man köper råkaffe, rostar själv och maler varje gång man vill ha kaffe. Det är faktiskt mycket mindre jobbigt än det låter, och har man gjort hela proceduren en gång så förstår man plötsligt att man inte har druckit riktigt kaffe förrän då. Sedan kan man tillaga kaffe på många olika sätt, och betänker man nedanstående blir det nog alltid gott:

KOKA ALDRIG KAFFE! Låt heller aldrig kaffe stå för länge.
Använd tillräckligt varmt vatten (många el-bryggare är lite dåliga i det avseendet)

En bra rekommendation: Använd s.k. bistro- eller pressbryggare. Blir alltid bra. Vattnet direkt från vattenkokaren brukar ge 94-95 grader. Perfekt.

I övrigt kan man göra lite som man vill. Använda socker och mjölk eller hur man nu föredrar att avnjuta sitt kaffe. Alla vill ju inte ha en espressoapparat som står och pyser i köket…

Rosta hemma

Det är ganska enkelt att rosta kaffe hemma, men kräver god ventilation. Du behöver ingen avancerad utrustning.

Här är några viktiga saker att tänka på.

Köp ett bra råkaffe

Orostade kaffebönor håller sig länge, vilket gör att du alltid kan ha ett lager tillhands hemma. Råkaffe hittar du hos din närmaste välsorterade kaffebutik. Välj rättvisemärkt!

Rosta i ugnen

Ett sätt att rosta kaffe hemma är i ugnen.

Lägg ett enkelt lager råkaffe i en osmord långpanna. Ställ in ugnen på ca 225-250º C och rosta i ca 8-12 minuter för mellanrost, lite längre för mörkrost. Rör gärna om i pannan några gånger. När bönorna börjar bli bruna och knäpper lite är kaffet strax färdigt. I slutet går det mycket snabbt vilket gör att man får vaka noggrant – övning ger färdighet.
Om man ska vara lite noga: Man brukar prata om första “crack” (man hör att det knäpper bland enstaka bönor, men de har inte fått färg) och andra “crack” (det knäpper ordentligt, börjar ryka, det är nu den verkliga rostningen tar fart). Det är vid andra “crack” måste man vara på sin vakt! Kan handla om 30 sekunder till en minut kanske. Iaktta bönorna och ta ut dem så fort de fått den färg du vill ha.
Kyl kaffet så snabbt som möjligt, t ex genom att hälla över bönorna i en bunke eller en kall långpanna.
Mer om rostning på Rostakaffe.se 

Kafferostningsmaskin för hemmabruk

Kafferostar för hemmabruk finns numera i marknaden. Den rostar och kyler kaffet på 20-25 minuter! Sätt den under fläkten och du behöver inte oroa dig för rökutveckling. Tiden beror förstås på hur mörkrostat du vill ha ditt kaffe. Kafferostar t.ex. här >>

Den här har jag själv haft i ett antal år, Behmor 100 >> Funkar fint. Med liten rökutveckling och bra kylning.

Och sist men inte minst: Kaffe är tydligen nyttigt >>