En annan bok som nämner Arthur Magnusson

Från Umeå kom ett mejl. Författaren och etnologen Claes G Olsson hade med glädje uppmärksammat och läst min bok om Arthur Magnusson. Claes berättade att han skrivit en självbiografi som kom ut 2018 där även Arthur figurerar.

Claes beskriver, precis som många andra, en vänlig Arthur som lånar ut böcker till barn och ungdomar för att stimulera deras läslust. Som man ser nedan minns han också Arthur som ett mysterium, ”en man med många hemligheter”, med ett snett och inåtvänt leende. Utan att alls ana vad denna gåtfullhet kunde bottna i, såg alltså barnet Claes ändå något viktigt i Arthurs uppenbarelse.

I sin självbiografi ”Doften av balsampopplarna – En uppväxt i skuggan av tuberkulos” delar han frikostigt med sig av bilder och historier om det Ytterån som var hans från tidiga år fram mot vuxenheten. En bok som både ger oss en inblick i Claes tankar och minnen, men också mycket kring själva Ytterån och dess utveckling under många år, och inte minst får vi porträtt av människor han mött.

Tyvärr förefaller boken vara slut på förlaget, men den finns på bibliotek, och Claes själv har ett antal exemplar hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.