Som jävla granskogen

(Detta är inledningen till en novell publicerad i antologin  ”Orter och ställen” 2016) Foto: Jeroen Kransen

Plogbilen gjorde en sista sväng efter den senaste veckans snöande, vallarna vid vägen var höga och det var två dagar före julafton. Molnen hade skingrats, himlen blekblå, allt stilla, fruset. Solen var inte stark, men intensiv, uppe bara en mycket kort stund nu mitt på dagen.

Mia och Henrik gled fram i hög fart på den packade snön. Att åka två på en spark är något av en balansakt och för att bli riktigt bra måste man ha övat en del med sin partner. En arm om den andre, var sin hand med stor och varm vante på sparkens yttre handtag. Mia och Henrik kunde. De tryckte ifrån med fötterna, taktfast. Hennes röda halsduk fladdrade, det blonda håret som stack fram under mössan var täckt av rimfrost. Hans skägg var nedisat och tårarna hade frusit på kinderna. Det var minus tjugosju och hon hade berättat att hon träffat en annan och tänkte flytta ner till Malmö. Allt var ordnat. Henrik hade fått veta det igår kväll och bestämt sig för att fara iväg så fort han kunde. Resväskan låg surrad på sparken. Ingen jul hos hennes föräldrar som åren innan. Det kunde han inte stå ut med.

Men ännu for de fram med sparken längs byvägen som bara ett verkligt samspelt par kan.

Mia kände sig lättad, det var över nu. Hon hade dragit på det, att bryta upp är aldrig enkelt. Allt skulle vara klart innan hon sa något. Så ville hon ha det.

Henrik klev på tåget, ingen kram, ingen nickning till avsked.

Mia såg honom där han satte sig på fönsterplats, han tittade inte ut. Hon stod kvar på perrongen medan rälsbussen for iväg och drog upp stora snömoln längs banan. Sedan vände hon sparken och började åka hem mot föräldrarnas hus. Solen försvann bakom skogens granar och det mörknade hastigt.

Foto: Hilkka PellikkaFoto: Hilkka Pellikka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.