tre korta lästips

Mitt första tips är en bok som jag fastnade för redan som ung, nämligen Dagarnas skum av Boris Vian.dagarnas skum Den gavs ut redan 1947 i Frankrike, men först 1968 kom den svenska översättningen. Det är en efterkrigsroman som utspelas i Paris, men i första hand en berättelse om olycklig kärlek. Och det är ett underbart fantasteri mitt i den stegrande tragiken som slutar med den unga flickan Chloes död. Ta en sådan sak som ett piano som blandar drinkar utifrån vilken melodi man spelar. Eller metaforerna som kan beskriva en kammad bena i håret som en plogsträng i en guldgul åker. Rekommenderas till alla som vill känna vemod och dessutom få veta något om Jean Sol Partre (!), den franske existentialistfilosofen.

Tips nummer två får bli en nykomling, Göran Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitzfrån 2012. En oerhört rik och stark bok, inte enbart för att vi aldrig får glömma förbrytelserna under andra världskriget. Den säger mycket om vår tid också, och blir en kraftfull salva mot alla sverigedemokraters främlingsfientlighet och vår egen tendens att se åt ett annat håll eller passivt gå med på saker som vi rätteligen borde skrika högt om. Rosenberg har också ett så kärleksfullt tilltal mot sin far, utan att förfalla till osaklighet eller ytlig känslosamhet. En bok alla borde läsa!

Mitt tredje tips är en underbar liten bok av Mark Haddon, Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Den är skriven ur en femtonårings perspektiv, en pojke med Aspergers syndrom. Sannerligen visste jag en del om detta psykiska funktionsnedsättning, men att få det hela gestaltat i en roman var verkligen upplyftande och härligt. Och det är spännande att följa den unge huvudpersonens försök att lösa mysteriet med den döda hunden i grannens trädgård. En intrig som heter duga med en upplösning jag inte vill avslöja. Kan med fördel läsas på engelska även av den som inte är så van vid det. Språket blir ju av naturliga skäl inte så komplicerat när den unge Christoffer ska berätta. Han förstår till exempel inte nyanser i människors beteenden och kan därför inte lägga ut texten kring sådant. Läs och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.