Den sjunde natten och direktör Ottelid

peru - Sökning | SVT Play

Eva Dahlbeck var inte bara en lysande skådespelerska, hon skrev också ett antal böcker med framgång. Jag minns henne starkast från Markurells i Wadköpng från 1968 där hon spelade mot Edvin Adolphson, utan att drunkna i hans oftast oemotståndliga närvaro.

big product image

År 1966 kom hon med romanen ”Den sjunde natten: detaljer 1966″. Märkligt nog hittar man där en direktör med efternamnet Ottelid. Detta efternamn är vår familj ensamt om att bära så min förvåning var stor vid upptäckten. Hur i hela friden hade hon kommit på att använda det? Tyvärr var Eva Dahlbeck redan död (2008) när jag upptäckte detta för några år sedan, så nu går det inte att veta. Ett citat:

”Ottelid nickade sarkastiskt. Jo tack jag vet.
Sitta uppsträckt i den där kontorsstolen, spik nykter, i dagsljus och lägga fram fakta. Vad är fakta? Skit. Ingenting annat än skit. Det mänskliga är det enda som betyder nånting. Men vem bryr sig om det mänskliga? Inte en djävel. Så snart man kommer inte på mänskliga blir alla trötta och ska sova. Men för all del, om det är så det ska vara så nog kan jag hänga med. Det är ingen fara. … Ottelid är av hårt virke. Han står rycken. Det är ingen fara… ”

(Eva Dahlbeck, Den sjunde natten: Detaljer 1966, 1966 s. 25)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.